• Eenvoudig betalen via iDeal
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Producten op maat mogelijk
Home Blog DIY DIY: Puzzel Cadeau
 Image

DIY: Puzzel Cadeau

Lockdown of niet; verjaardagen gaan gewoon door! En dat moet nog steeds gevierd worden, ook al is dat een beetje anders dan anders. Juist omdat de jarige zijn of haar verjaardag misschien wel bijna alleen moet vieren, is het leuk om een beetje extra werk te maken van een cadeautje of attentie. In deze blog vertel ik hoe je een leuk puzzel cadeau kunt samenstellen, zodat er extra plezier beleefd wordt aan het uitpakken van een cadeau.
Dit cadeau kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt, maar het leukste is vooral dat je er echt iets persoonlijks van kunt maken. Eén voorwaarde is wel dat de ontvanger een klein beetje van detective spelletjes, puzzels of raadsels moet houden. Het is namelijk een soort escape room in een box!

Wat heb je nodig voor het puzzel cadeau?

  • Een gekocht persoonlijk cadeautje naar keuze.
  • Een doos
  • Een cijferslot
  • Papier en printer
  • Creativiteit

Laat ik beginnen met je te vertellen dat je het zelf zo gek kunt maken als je wilt. Ook al is het een puzzel cadeau in een box, denk ook outside the box, want er zijn oneindig veel mogelijkheden en met jouw creativiteit kun je vast leuke en originele dingen bedenken!

  1. De eerste stap is het maken van een plannetje. Bepaal wat de volgorde van de puzzels wordt voor de code gekraakt is om het cadeau te openen. Hiervoor is het het handigst om van achter naar voren te denken. Het cadeau is hierbij het einddoel, dus die moet je met een slotje beveiligen, zodat hij niet meteen open gemaakt kan worden. Ik gebruikte hiervoor een cijferslot voor. Hoe de ontvanger achter die cijfercode gaat komen is helemaal aan jou! Bedenk een aantal puzzels, bedenk waar de oplossing van de puzzels toe leiden en stippel zo je plannetje uit.
  1. Stap 2 is het maken van de puzzels. Je kunt hier bijvoorbeeld met woorden of cijfers aan de slag gaan, maar ook met symbolen. Hoe persoonlijker de puzzels hoe leuker. Maak bijvoorbeeld online een woordzoeker met allemaal woorden die iets te maken hebben met de ontvanger. Zet een woord of zin om in geheimschrift en zorg dat er een hint of het geheimschrift zelf aanwezig is in de doos met het cadeau. Laat de ontvanger sommen of raadsels oplossen waarbij de uitkomst een getal moet zijn. Of bedenk je eigen symbolen en kies er een paar uit die de juiste oplossing weergeven. Als je zoekt op puzzels, geheimschriften of escape rooms kom je vast op hele goede ideeën!
  2. Zorg dat alle codes kloppen, de hints ergens te vinden zijn in je cadeaubox en dat de volgorde klopt. Test het zelf een keer uit voor zover mogelijk en bekijk of het allemaal klopt.
  3. Pak je puzzel cadeau vervolgens leuk in met inpakpapier en bind er een touw omheen. Dit kan gerust een paar keer om het cadeau zijn, zodat het niet makkelijk open te maken is. Leg een dubbele knoop in de lus en doe daar je cijferslot (als je daar gebruik van maakt) omheen. Vul de doos met de hints, de puzzels en wat opvulmateriaal. Dit opvulmateriaal kunnen bijvoorbeeld allemaal snippers papier zijn waardoor het lijkt alsof daar ook nog een hint in verborgen zit. Zorg dat het er feestelijk uitziet. Doe er bijvoorbeeld nog wat lekkers bij of slingers om er echt iets feestelijks van te maken. Stop er een leuk kaartje bij met een korte instructie (niet alles meteen verklappen!), plak de doos dicht en laat het feestje beginnen!

Tips:

  • Als je van meer fysieke zoektochten gebruik wilt maken in de doos kun je ook kleine cadeautjes erbij stoppen die ergens hint van bevatten. Bijvoorbeeld een zak sleuteldrop waar je een klein sleuteltje in stopt, ballonnen met confetti waarbij er ergens op die confetti een hint staat, kleurcodes of een patroon van je inpakpapier die ergens naar verwijzen of een boek waarin je een hint verstopt tussen de bladzijden of met woorden van een bepaalde pagina. Leef je uit en bedenk wat je kunt met de spullen die je hebt.
  • Zorg voor variatie in de puzzels. Wissel soorten puzzels met elkaar af en maak eventueel gebruik van externe middelen. Zo kun je al heel makkelijk in Google forms een formulier aanmaken waarin antwoorden verwerkt moeten worden en natuurlijk geef je die link niet zomaar weg aan de jarige, maar is die ook weer te vinden via een puzzel. Werk met wachtwoorden voor bepaalde websites of apps of verstop (als je de cadeaudoos persoonlijk komt bezorgen) een clue of een sleuteltje ergens in de tuin.
  • Test of laat testen om te ontdekken of je niet iets over het hoofd hebt gezien of dat het misschien toch iets te moeilijk is voor de ontvanger.
  • Heb vooral veel plezier in het maken van de puzzels, want met het vooruitzicht dat de ontvanger moeite moet doen voor zijn/haar cadeau kun je toch niet anders dan veel voorpret hebben.